Κήποι βιβλιοφίλων - Γ. Χουλιάρας

Φυσικά προχωρεί μόνη της
η φωτοσύνθεση βιβλίων
στα φύλλα τους οξειδώνοντας
φωτισμένες πράσινες λέξεις
που αποπέμπουν στο σκοτάδι
διοξείδιες αναμνήσεις
του άνθρακα μιας ζωής
που κάποτε άνθισε
στις καλλιέργειες του λόγου.

Κήποι βιβλιοφίλων - Γιώργος Χουλιάρας

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014




Το μικρό θαύμα 
Πωλ Γκάλλικο



Κάποτε στο όρος Σουμάσιο ζούσε ένα παιδί με το άλογό του, τη Βιολέτα, επειδή οι γονείς του είχαν πεθάνει. 
Μια μέρα που ήταν στον κήπο του, έκαναν χάδια αλλά η Βιολέτα αρρώστησε και ο Πεπίνος στεναχωρήθηκε πολύ.
Πήγε σ' έναν παπά και του είπε πως η Βιολέτα θα γιατρευτεί μόνο αν την πάει στον Άγιο Φραγκίσκο. Πήγε εκεί αλλά δεν τον άφησαν να περάσει μέσα. Τότε είδε μια κυρία να πουλάει λουλούδια και αυτός αγόρασε ένα μπουκέτο και έγραψε ένα γράμμα. 
Ο παπάς τον άφησε να περάσει και του είπε πως πρέπει να γυρίσει σπίτι του. Καθώς γυρνούσε πίσω, έπεσε ένας τοίχος στο δρόμο του. Τότε είδαν το κουτί του Αγίου Φραγκίσκου.
Η Βιολέτα έγινε καλά και τότε όλοι πήγαν σπίτι τους. Ο Άγιος Φραγκίσκος είχε κάνει το θαύμα του. Γιώργος Τ.


 

Ο Άγιος Φραγκίσκος δάσκαλος της πενίας και της αγάπης προς τα έμψυχα δημιουργήματα του Θεού
Ο Φραγκίσκος της Ασίζης (1181 ή 1182-3 Οκτωβρίου 1226) είναι άγιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ιδρυτής του Τάγματος των Φραγκισκανών. Διωγμένος και αποκληρωμένος από τον πατέρα του, έγινε ερμηνευτής των αισθημάτων που ήταν διαδεδομένα στην εποχή του: κήρυξε την ισότητα, την ειρήνη, την περιφρόνηση του πλούτου και την υπεροχή της φτώχειας, την αγάπη προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού, έμψυχα και άψυχα, τη στοργή στους λεπρούς. Ο ίδιος κυκλοφορούσε ντυμένος με ένα χιτώνα, δεμένο στη μέση με ένα σκοινί (αυτό το είδος ενδυμασίας έχουν και σήμερα οι μοναχοί του τάγματός του).
Όταν πέθανε, τον έθαψαν σε ναό που μόλις είχε χτιστεί. Ανακηρύχτηκε άγιος το 1228 από τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄. Η μνήμη του τιμάται στις 4 Οκτωβρίου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ζωγραφισμένος από τον Έλληνα Ελ Γκρέκο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου