Κήποι βιβλιοφίλων - Γ. Χουλιάρας

Φυσικά προχωρεί μόνη της
η φωτοσύνθεση βιβλίων
στα φύλλα τους οξειδώνοντας
φωτισμένες πράσινες λέξεις
που αποπέμπουν στο σκοτάδι
διοξείδιες αναμνήσεις
του άνθρακα μιας ζωής
που κάποτε άνθισε
στις καλλιέργειες του λόγου.

Κήποι βιβλιοφίλων - Γιώργος Χουλιάρας

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015




Το ποντικάκι μας

Σήμερα γεννήθηκε η πρώτη εφημεριδούλα της τάξης μας. Την ονομάσαμε ποντικάκι, γιατί το όνειρό μας είναι να καταφέρνει να τρυπώνει παντού και να ξετρυπώνει νέα, περίεργα και ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν σ' όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε την ανάγνωσή της. Εμείς, σαν καλοί δημοσιογράφοι, υποσχόμαστε ότι τα άρθρα μας θα είναι καλογραμμένα και ενδιαφέροντα.








Το ποντικάκι







                                                                        
29/01/15                                      
Μηνιαία εφημερίδα της Δ1 τάξης 
                                              του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας 



Η γελοιογραφία του μήνα
της Θεοδώρας

                       Αρκάς

Αγώνας μπάσκετ
της Ραφαέλας



 

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί ο τελικός αγώνας μπάσκετ του σχολείου μας με το σχολείο του Αγ. Ιωάννη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και πρέπει να έρθουν όλοι να ενισχύσουν την ομάδα μας να πάρει το κύπελλο που είναι μεγάλη διάκριση.
Με φωνές και συνθήματα να υποστηρίξουμε την ομάδα μας.
 Κόψτε όλοι χαρτάκια να πετάξουμε στο γήπεδο.

 

 

 

 

 

Το Μαντείο της Δωδώνης

του Σπύρου

 

Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά (ιερή φηγός), που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους (περιστέρια, πηγή κτλ.) έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς. Σύμφωνα με μια νέα ερμηνεία, ο μαντικός ήχος προερχόταν χάλκινα αντικείμενα που κρεμόντουσαν στην βελανιδιά και ηχούσαν με το φύσημα του ανέμου. Στο τέλος του 5ου αιώνα χτίστηκε ένας μικρός ναός, όπου φυλάγονταν τα αφιερώματα των προσκυνητών. Οι προσκυνητές έδιναν την ερώτησή τους γραμμένη σε ένα έλασμα (φύλλο μαλακού μετάλλου - μολύβδου), αλλά η απάντηση συνήθως τους δίνονταν προφορικά.

Σχολική πολύχρωμη εγκυκλοπαίδεια των ζώων
του Νίκου

   Μέσα από τη σχολική εγκυκλοπαίδεια των ζώων μπορούμε να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας και με τη βοήθεια των παραστατικών εικόνων της σε μέρη μακρινά αλλά και κοντινά και να γνωρίσουμε ζώα παράξενα αλλά και συνηθισμένα. Έτσι, μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τα γνωστά μας ζώα όπως η αλεπού, ο ασβός, η κουκουβάγια, η γάτα κ. ά., αλλά και τα πιο παράξενα όπως το πλατόνι, το σαμουά, η τυτώ κ.ά.

   Η Τυτώ έχει απαλά φτερά και το πρόσωπό της είναι εκφραστικό. Οι άνθρωποι, δυστυχώς, νιώθουν φόβο μπροστά της γιατί βγάζει κάτι παράξενες κραυγές που μοιάζουν ουρλιαχτά ή κλάμα. Γι’ αυτό τις θεωρούν πουλιά που αναγγέλουν το θάνατο.
   Ωστόσο η Τυτώ είναι ωφέλιμο πουλί που βγαίνει από τη φωλιά της μόλις σκοτεινιάσει και με τα νύχια της πιάνει πολλούς ποντικούς.
   Άδικα ορισμένοι άνθρωποι τις φοβούνται. Πάντως εγώ το βράδυ, λίγο πριν κοιμηθώ, δε θα ήθελα ν’ ακούσω μια τυτώ…

Η γωνιά της ποίησης
της Βικτωρίας

Μια κοπέλα από τη Σάμο
Γιώργος Σεφέρης


Ήταν μια κοπέλα από τη Σάμο
που έχωσε το δεξί της στην άμμο
και με τ' άλλο χέρι
εκρατούσε ένα αστέρι
ετούτη η κοπέλα απ' τη Σάμο.

ΝΙΑΟΥΡΙΣΜΑΤΑ
της Αγγελικής



Η γάτα είναι ζώο που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών.  Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια.
Δεινός θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές διαταγές. Οι γάτες επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας. Τα ζώα χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας του σώματος που τους χρησιμεύει στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας. 


Το σχολείο του μέλλοντος;
του Γιώργου Γ.
Σε άλλα επίπεδα έχουν ανεβάσει την εκπαίδευση στην Σουηδία. Εκεί αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχολείο χωρίς τοίχους και τυπικές αίθουσες διδασκαλίας.
Σκοπός είναι το μάθημα ειδικά στις μικρότερες τάξεις να γίνεται στο πλαίσιο ενός παιδότοπου με παιχνίδια και χρώματα.
Στο σχεδιασμό προβλέπεται τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν το πνεύμα τους διαδραστικά.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
της Πάολας

Ενδιαφέρουσα είναι η ιστοσελίδα της φιλοζωικής οργάνωσης Αρκτούρος, στην οποία μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για την προστασία της καφέ αρκούδας και του λύκου που συναντάμε στα ελληνικά βουνά. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο πληθυσμός τους και έχουν απειληθεί με εξαφάνιση και τα δύο είδη εξαιτίας της ελλιπής ενημέρωσης των ανθρώπων σχετικά με την σπουδαιότητα της ύπαρξής όλων των ειδών. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και επίσκεψης στο πάρκο περίθαλψης στο Νυμφαίο της Φλώρινας και τελευταία νέα των δράσεων της οργάνωσης.
Η διεύθυνση της ιστοσελίδας θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε σε μια σειρά ενδιαφέροντα άρθρα.


Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ή …όχι;
της Δανάης

Οι Ιχθύες, κοινώς Ψάρια αποτελούν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων που είναι προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή..
Τα ψάρια κινούνται γενικά με πτερύγια, φέρουν λέπια και αναπνέουν με βράγχια.
Πρόκειτα για ζώα ψυχρόαιμα. Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε υδάτινο οικοσύστημα, από τα βουνά μέχρι τις 
αβύσσους.
Από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί φέρονται να ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που υπολογίζεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Πρώτα γνωστά ζώα που έμοιαζαν με ψάρια ήταν τα οστρακόδερμα. Σήμερα φέρονται αναγνωρισμένα περισσότερα από 30.000 είδη ψαριών. Κάποια από αυτά ζουν στο αλμυρό νερό και κάποια άλλα στο γλυκό χαρακτηριζόμενα αντίστοιχα, καθώς και άλλα κοντά στην επιφάνεια του νερού, (αφρόψαρα), άλλα κοντά σε βράχους, (πετρόψαρα), και άλλα στο βυθό, (βαθύβια ή αβυσσαία).
Πολλά από αυτά αποτελούν σήμερα σημαντικότατες πηγές διατροφής στον κόσμο με πρώτης τάξεως θρεπτικά συστατικά όπως ζωικές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου