Κήποι βιβλιοφίλων - Γ. Χουλιάρας

Φυσικά προχωρεί μόνη της
η φωτοσύνθεση βιβλίων
στα φύλλα τους οξειδώνοντας
φωτισμένες πράσινες λέξεις
που αποπέμπουν στο σκοτάδι
διοξείδιες αναμνήσεις
του άνθρακα μιας ζωής
που κάποτε άνθισε
στις καλλιέργειες του λόγου.

Κήποι βιβλιοφίλων - Γιώργος Χουλιάρας

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Το ποντικάκι



Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος της εφημεριδούλας μας! Απολαύστε το και μέσα από το ιστολόγιό μας!









Το ποντικάκι 



                                                                                  18/2/2015
Μηνιαία εφημερίδα της Δ1 τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας  




Η γελοιογραφία του μήνα


Πυρκαγιά σε σχολείο
Γιώργος Γ.



 

   Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να σβήσει πυρκαγιά που ξέσπασε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στη συνοικία Λακκώματα , στο κέντρο της πόλης μας.
    Η φωτιά προκλήθηκε από την καμινάδα του λέβητα θέρμανσης και επεκτάθηκε γρήγορα επειδή στο σχολείο υπάρχει ξύλινη στέγη.
   Ευτυχώς δεν κινδύνεψε κανείς μαθητής, αφού έγκαιρα όλοι τους με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών του σχολείου απομακρύνθηκαν από αυτό.





Επική – Λυρική – Δραματική ποίηση
Νίκος





   Η Οδύσσεια και η Ιλιάδα είναι δύο μεγάλα επικά ποιήματα που αφηγούνται τα κατορθώματα θεών και ανθρώπων.
 
 Τα λυρικά τα τραγουδούσαν ένα ή περισσότερα άτομα με τη συνοδεία λύρας ή άλλων μουσικών οργάνων.
   Η δραματική ποίηση συνδυάζει επικά και λυρικά στοιχεία, αφού έχει στοιχεία που τα’ αφηγούμαστε, αλλά και τραγούδια. Ωστόσο, ξεχωρίζει γιατί προορίζεται για παραστάσεις. Αναπαριστάνει, ζωντανεύει ένα γεγονός που παρουσιάζεται μπροστά στους θεατές.
   Η δραματική ποίηση συνδέεται με θρησκευτικές τελετές που γίνονταν προς τιμή του θεού Διονύσου.
   Η δραματική ποίηση χωρίζεται σε τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα.
   Κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν παραστάσεις τραγωδιών, όπου διαγωνίζονταν οι τραγικοί ποιητές. Αυτοί οι διαγωνισμοί, οι δραματικοί αγώνες, αποτελούσαν υπόθεση της πόλης – κράτους και οργανώνονταν με κρατική φροντίδα. Οι πλούσιοι Αθηναίοι κάλυπταν τα έξοδα της παράστασης (χορηγία) και το εισιτήριο για τους φτωχούς (θεωρικά χρήματα).
   Τρεις ήταν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές( που έγραφαν τραγωδίες). Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης.
   Ένας μεγάλος κωμικός ποιητής (έγραψε κωμωδίες) ήταν ο Αριστοφάνης.

   Στο αρχαίο θέατρο ηθοποιοί ήταν μόνο άντρες, οι οποίοι υποδύονταν και τους γυναικείους ρόλους. Φορούσαν μάσκες, τα προσωπεία, και ήταν ντυμένοι με πολυτέλεια, με ενδυμασία ανάλογη προς το πρόσωπο που το υποδύονταν.
Στους δραματικούς αγώνες οι αρχαίοι Έλληνες άκουγαν για το καλό και το κακό, την ειρήνη και τον πόλεμο και πολλά άλλα ζητήματα. Οι δραματικοί αγώνες ήταν ένα Μεγάλο Σχολείο. Ακόμα και σήμερα όμως τα έργα των αρχαίων τραγικών και κωμικών ποιητών μας συνεχίζουν να μας προβληματίζουν και να μας διδάσκουν.



Πώς να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από τις ιώσεις
Γιώργος Τ.


  

    Για την πρόληψη της μετάδοσης των ιώσεων, ακολουθούμε απλές πρακτικές οδηγίες:
Πλένουμε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο. Αποφεύγουμε το συνωστισμό και την προσέγγιση ατόμων που νοσούν σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Φροντίζουμε για την καθαριότητα των χώρων στους οποίους ζούμε, αερίζοντας επαρκώς τα δωμάτια. Εάν διαπιστώσουμε ασυνήθιστη συχνότητα ή ένταση των συμπτωμάτων συμβουλευόμαστε το γιατρό και ακολουθούμε τις συστάσεις του.
    Ποτέ μα ποτέ δεν παίρνουμε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού.



Χελώνα Καρέτα – Καρέτα
Ραφαέλα




Η χελώνα Καρέτα – Καρέτα ζυγίζει κατά μέσο όρο 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Τρέφεται με θαλάσσια φυτά. Ζει στη θάλασσα αλλά αναπαράγεται στη στεριά. Η σημαντικότερη παραλία που γεννά η χελώνα είναι στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Είναι ζώο υπό εξαφάνιση και πρέπει να την προστατεύουμε.



Δίκταμο ή Έρωντας
Παουλίνα





Ενδημικό βότανο της Κρήτης που αποκαλείται και έρωντας ή στομαχόχορτο. Γνωστό από την αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν ως αιμοστατικό και επουλωτικό πληγών.
Η θεραπευτική του δράση για το στομάχι και οι επουλωτικές του ιδιότητες αναφέρονται και από τον Ιπποκράτη. Λέγεται ότι όταν τα αγρίμια τραυματιστούν τρίβουν την πληγή τους πάνω στο φυτό και αυτή επουλώνεται ταχύτατα.
Φυτρώνει μόνο σε απόκρημνες πλαγιές και γκρεμούς, έτσι η συλλογή του είναι επικίνδυνη. Ανθίζει και συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα το πίνουμε κυρίως ως ρόφημα αλλά χρησιμοποιείται και για την παρασκευή ποτών.


Η χαμένη Ατλαντίδα
Βικτωρία




     Ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και συναρπαστικούς μύθους όλων των εποχών φαίνεται πως πρόκειται να αποκαλυφθεί. Μετά από έρευνες Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την ακριβή θέση που βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα! Την εντόπισαν βόρεια του Gabiz στην Ισπανία και συγκεκριμένα θαμμένη σε βόλτο στον πυθμάνα του πάρκου Dona Ana. Ο αρχαιολόγος Richard Freund με την ομάδα του ψάχνουν εδώ και χρόνια την πραγματική θέση της Ατλαντίδας. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ο λόγος της εξαφάνισής της ήταν ένα τσουνάμι! Είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε μα το κύμα από ένα τσουνάμι μπορεί να φτάσει ως τα 60 μίλια.





Πετοσφαίριση
Ειρήνη
   Η πετοσφαίριση (volleyball) είναι ένα oμαδικό  ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895και εντάχθηκε  στους  Ολυμπιακούς αγώνες το 1964 στο Τόκιο.


   Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον  Αμερικανό καθηγητή   Γουίλιαμ  Μόργκαν. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομαδικό παιχνίδι κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, επινόησε το βόλεϊ. Αρχικά ονόμασε το παιχνίδι "μιντονέτ". Το όνομα βόλεϊ δόθηκε λίγο αργότερα, έπειτα από έναν αγώνα επίδειξης, μάλλον από τον Άλφρεντ Χάλστιντ.
   Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου από τους Αμερικανούς στρατιώτες.
   Αρχικά παιζόταν με διάφορες μπάλες. Το 1900 κατασκευάστηκε η πρώτη ειδική μπάλα βόλεϊ..




Τραγανές σοκολατένιες μπουκίτσες
Βικτωρία





Υλικά:

200 γραμ. σοκολάτα
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
40 γραμ. μαλακό βούτυρο
100 γραμ. τραγανές νιφάδες καλαμποκιού


1.     Κόψε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Λιώσε τη σε μπεν μαρί. Όταν είναι έτοιμη, κατέβασε το πυρίμαχο σκεύος από τη φωτιά και ρίξε βούτυρο και ζάχαρη.
2.     Πρόσθεσε τις νιφάδες καλαμποκιού και ανακάτεψε καλά.
3.     Τοποθέτησε χάρτινα φορμάκια σε μια πιατέλα και γέμισέ τα με το μείγμα. Βάλε τις μπουκίτσες στο ψυγείο να κρυώσουν. Θα τις τρως με φίλους ή φίλες, βλέποντας ταινίες.


  Ανέκδοτα
Πάολα – Αγγελική






Ένας ελέφαντας κι ένα μυρμήγκι περνούν μια ξύλινη γέφυρα. Τα ξύλα όμως σπάνε από το βάρος κι οι δυο φίλοι καταλήγουν στον ποταμό. Τότε το μυρμήγκι λέει στον ελέφαντα: « Είδες που σου έλεγα να περάσουμε ένας ένας;»



-       Γιατί τα ροζ φλαμίνγκο κοιμούνται με το ένα πόδι σηκωμένο;
-       Γιατί αν σήκωναν και το άλλο πόδι, θα έπεφταν!




-       Τι είναι κίτρινο, κελαηδάει και έχει πτερύγιο;
-       Το καρχαρίνι!



-       Πώς λέγεται το πουλί που πετάει και βρωμάει;
-       Η μπεκάλτσα! 







ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

   Η ιστορία της μάσκας στην Ελλάδα ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα, οι μάσκες ήταν απαραίτητο στοιχείο των ελληνικών θεάτρων. Μέσα από τις μάσκες οι άνθρωποι, είχαν την δυνατότητα να υποδυθούν τον ρόλο χωρίς να εκφράζουν τα δικά τους προσωπικά αισθήματα και χωρίς να δείχνουν τις εκφράσεις του προσώπου τους.
   Στα αρχαία χρόνια οι μάσκες που ήταν συνδεδεμένες με λαογραφικής μορφής δρώμενα  λέγονταν «προσωπίδες» και είχαν διάφορες μορφές, είτε ήταν προσωπίδες λατρείας που χρησιμοποιούνταν προκειμένου να καλοπιάσουν τους Θεούς, είτε είχαν νεκρική μορφή, που χρησιμοποιούνταν προκειμένου να διώξουν τα κακά πνεύματα στον άλλο κόσμο και άλλες. 

Γιατί έπεσε το γεφύρι της Πλάκας
Νίκος



    Το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, ένα πραγματικό ιστορικό μνημείο δεν υπάρχει πια. Το γεφύρι χτίστηκε το 18ο αιώνα κατέρρευσε καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Άραχθος συμπαρασύροντας το μεγαλύτερο τμήμα του.
    Το μνημείο δεν είχε συντηρηθεί σωστά, αλλά βασική αιτία για την καταστροφή παραμένει η υπερχείλιση του ποταμού.
Ειδικοί λένε ότι εάν δεν είχε ακυρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου, θα είχε εκτονώσει σημαντικό μέρος της πλημμύρας και πιθανόν να είχε σωθεί.


Παρθενώνας
Δανάη




Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και πιο επίσημο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει το θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Οι εργασίες για την ανέγερση του μαρμάρινου αυτού ναού της Αθηνάς άρχισαν το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 438 π.Χ. Τη διεύθυνση της ανέγερσης την είχαν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης. Είναι ναός δωρικού ρυθμού με οκτώ κίονες στις στενές και δεκαεπτά στις μακριές πλευρές. Οι κίονες έχουν ύψος 10,5 μ. και πάνω τους στηρίζονται τα επιστύλια, οι μετόπες, τα τρίγλυφα, τα γείσα και τα αετώματα. Ο εσωτερικός χώρος ήταν χτισμένος σε δύο μέρη: τον κυρίως ναό και τον οπισθόδρομο. Στο μεσαίο μέρος του κυρίου ναού υπήρχε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς, το οποίο το είχε φτιάξει ο Φειδίας.




Ο άνθρωπος του πάγου
Πάολα

Ο άνθρωπος του πάγου είναι το όνομα που δόθηκε στο μουμιοποιημένο σώμα που βρέθηκε σ’ ένα παγετώνα στα σύνορα Ιταλίας Αυστρίας. Είναι ο καλύτερα διατηρημένος προϊστορικός άνθρωπος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, με το δικό του εξοπλισμό και τα ρούχα του.
Ο άνθρωπος του πάγου έζησε στο 3300 π.Χ., όταν τα μέταλλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε τακτική βάση για εργαλεία και όπλα. Είχε μεσαίου μήκους γένια. Ο άνθρωπος του πάγου ήταν πιθανόν βοσκός. Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει την  ανακάλυψη του ανθρώπου του πάγου ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα. Του λείπουν τα νύχια και ένα εξωτερικό στρώμα δέρματος, αλλά βρέθηκαν τα εργαλεία και τα ρούχα του.
Ο άνθρωπος του πάγου εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Times και σε άλλες μεγάλες εκδόσεις. T-shirts και κοσμήματα πωλήθηκαν και ποπ τραγούδια γράφτηκαν γι’ αυτόν




Δρόμος του ταχυδρόμου
Γιώργος Γ.







   Στην Ήπειρο, στα απόκρημνα Τζουμέρκα σε μια προσπάθεια ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς και στη μνήμη του παππού ταχυδρόμου Κώστα Κώστα διοργανώθηκαν για δεύτερη χρονιά υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων την Κυριακή στις 18/1/2015 ο σκληρότερος πανελλαδικά μαραθώνιος αγώνας δρόμου 42 χιλιομέτρων με την ονομασία « Δρόμος του Ταχυδρόμου». Έγιναν επίσης ημιμαραθώνιος 23 χιλιομέτρων και ο μικρός αγώνας 7 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Άγναντα της Άρτας.
Συμμετείχαν 50 αθλητές και αθλήτριες απ’ όλη την Ελλάδα.
   Η εκκίνηση δόθηκε από τον τωρινό ταχυδρόμο τον Κ. Ζιάβρα με την παραδοσιακή τσαμπούνα του ταχυδρόμου.
Οι δρομείς ακολούθησαν ασφάλτινες διαδρομές μέσα από χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς, διαδρομές που έκαναν οι ταχυδρόμοι με τα πόδια.
Υπήρχαν σταθμοί ανεφοδιασμού νερού και γλυκαντικού για τους αθλητές. Στον τερματισμό υπήρχε φαγητό για όλους και έγιναν απονομές. Σημαντική ήταν η συμμετοχή  εθελοντών, διασωστών και χορηγών.




Τα οφέλη του αθλητισμού
Θεοδώρα



Ο αθλητισμός είναι καλό να μπαίνει στη ζωή μας από μικρή ηλικία. Μ’ αυτό τον τρόπο ένα παιδί αρχίζει να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, να υπακούει σε κανόνες και να φέρεται με σεβασμό.
    Οι γιατροί και οι έρευνες που έχουν γίνει πιστεύουν πως ο αθλητισμός βοηθά στο έχουμε ένα ωραίο και υγιές σώμα, αλλά και να καταπολεμούμε το άγχος και το στρες. Πιστεύω πως κάθε παιδί εκτός απ’ το να γυμνάζει και να ασκεί το μυαλό του, πρέπει να γυμνάζει και να ασκεί και το σώμα του.

Ιππόκαμπος
Αγγελική




    Ο ιππόκαμπος είναι το πιο συναρπαστικό ψάρι που υπάρχει, γιατί δε μοιάζει καθόλου με τη συνηθισμένη μορφή των υπολοίπων. Εξωτερικά φαίνεται να έχει έναν παράξενο συνδυασμό ζώων: κεφάλι αλόγου, ουρά πιθήκου, μάρσιπο όπως το καγκουρό και ανεξάρτητα κινούμενα μάτια.
    Τα κυριότερα είδη είναι δύο: ο ιππόκαμπος ο βραχύρυγχος και ο ιππόκαμπος ο στικτός.
    Ο ιππόκαμπος με το μακρουλό του στόμα τρώει μικροσκοπικά οστρακοειδή και ψαράκια. Όταν αυτά περνούν από μπροστά του τα ρουφάει σαν ηλεκτρική σκούπα.
    Ο ιππόκαμπος έχει πολύ καλά μάτια που παρατηρούν τα πάντα. Σε περίπτωση κινδύνου μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να μεταμφιεστεί, παίρνοντας το χρώμα του βυθού.
    Δεν είναι ο καλύτερος κολυμβητής γι’ αυτό περνάει τη ζωή κολλημένος στα βράχια.
    Είναι πολύ πιστό, μονογαμικό ζώο- κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει μόνο ένα σύντροφο.
    Στην οικογένεια του ιππόκαμπου τεκνοποιεί ο πατέρας! Το αρσενικό κρατά και εκκολάπτει τα αυγά στον ειδικό σάκο στην κοιλιά του. Μετά από 20 μέρες, τα μωρά είναι αρκετά μεγάλα και η κοιλιά του αρσενικού έχει φουσκώσει. Το αρσενικό πιάνεται από ένα φύκι  και από την τσέπη της κοιλιάς του βγαίνει το πρώτο μωράκι. Για μια ή και δύο μέρες το αρσενικό θα εξακολουθεί να βγάζει τα μικρά ιπποκαμπάκια πέντε – πέντε.
    Δυστυχώς η ζήτηση των ιππόκαμπων στην αγορά της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος συνέβαλε στο να είναι στη δύσκολη θέση του απειλούμενου είδους. Και τα δύο είδη ιππόκαμπων της Μεσογείου έχουν χαρακτηριστεί ως        « είδος υπό εξαφάνιση», γι’ αυτό απαιτείται αυστηρή προστασία απ’ όλους.



Σύγχρονη Πυγμαχία
Άρης



    Η πυγμαχία, κοινώς μποξ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του. Σε όλα τα είδη αγώνων απαγορεύεται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (δηλαδή χαμηλότερα από τους γοφούς), στην πλάτη, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα. Κατατάσσεται στις πολεμικές  τέχνες. Υπό την ευθύνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας διεξάγονται όλα τα εθνικά πρωταθλήματα καθώς και η συγκρότηση της Εθνικής Ελλάδος.
    Ο πρώτος γνωστός πρωταθλητής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν ο Άγγλος Τζων Μπράουτον κι αυτός είναι που εφάρμοσε τους κανονισμούς του αθλήματος. Μετά, το αγώνισμα μεταφέρθηκε στην Αμερική, όπου και διαδόθηκε πολύ. Με αυτό πιο πολύ ασχολήθηκαν οι μαύροι της χώρας αυτής, που ανάδειξαν κατά καιρούς πολλά αστέρια της πυγμαχίας όπως τον Μοχάμεντ Άλι καιτον Μάικ Τάισον. Την Ελλάδα στην επαγγελματική πυγμαχία στις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο Μιχάλης Αρναούτης στην κατηγορία ελαφρών βαρών.



Καλαθοσφαίριση
Γιώργος Τ.

 
 

    Η καλαθοσφαίριση ή μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα. Η καλαθοσφαίριση την πρώτη φορά παίχτηκε με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Πλέον οι μπάλες του μπάσκετ είναι καφέ και παίζεται με δύο ομάδες των πέντε ατόμων σε ένα γήπεδο με δύο αντικριστά καλάθια. Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν με την μπάλα μέσα απ.ο το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά του αγώνα. Το 1904 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν Ολυμπιακό άθλημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου